Pár hete azzal a gondal bírkóztam, hogy hogyan küldhetek Magyarországra a Raiffeisen bankszámlámra pénzt?  Persze a legkönnyebb ha van ismerős utazó de mivel most pont nincs ezért más megoldás után kellet nézzek.

Szerencsére van online hozzáférésem az otthoni számlámhoz, így  a következő megoldást találtam a legolcsóbnak:

1-Nyitottam egy Paypal (Personal) számlát Magyar címmel.

2-Nyitottam egy Paypal  (Premier ingyenes szintén) számlát Amerikai címmel.

3-Összekötöttem a Magyar bank számlámat az új Paypal számlámmal.

4-Összekötöttem az amerikai bankszámlámat az AmerikaiPaypal számlámmal.

5-Ingyenssen átutaltam az amerikai számlámrol a paypalra majd onnan tovább küldtem a Magyar bankszámlámra. Ennek van egy minimális költsége pl. 100USD-re 50 cent. volt.

A másik minimális költsége ennek a megoldásnak az árfolyam az átváltásnál van. Ugyanis csak Forintot lehet küldeni a Magyar bank számlára. De ez az átváltási árfolyam nem volt jelentőssen más mint a Magyar bank vételi árfolyama.

Nagyobb összegeknél lehet érdemesebb Wire transferrel átküldeni és otthon jobb vételi árfolyammal átváltani.

A következő más lehetőségek is vannak:

Kisebb összegeknél a legjobb megoldás hazalátogató ismerõssel küldeni a pénzt, ugyanis a deviza tõkemûveletek bár most már engedélyezettek magyarországi magánszemélyek részére, az ügyintézés rendkívül nehézkes lehet, különösen kisebb összegek esetében. Ahhoz, hogy valakinek hivatalosan lehessen külföldön bankszámlája, elvileg “devizakülföldi”-nek kell lennie.
Postán nem érdemes készpénzt küldeni, túl sokféleképpen elveszhet…

Kisebb összegeket (1000 USD alatt) bankátutalással is lehet mozgatni. Hátránya, hogy drága. Nemzetközi bankátutalás (wiring funds)
Viszonylag egyszerûen a következõ módon lehet (pl. Magyarországra is) pénzt átutalni. Kérdezzük meg a kedvezményezett bankjának nevét, pontos postai címét (számlavezetõ fiók), telefonszámát, teljes bankszámlaszámát, és SWIFT kódját és hogy melyik amerikai bankkal áll SWIFT kapcsolatban. Kérdezzül meg a közvetítõ amerikai bank SWIFT kódját is, ld. alább. A SWIFT kód fontos, a (magyar) bank meg fogja tudni mondani. (Nem túl érdekes) példa a BankBoston SWIFT kódja: FNBBUS33. Valami ehhez hasonlót kell kérni. Ezután amerikai számlavezetõ bankunknál kezdeményezzük az átutalást (a szolgáltatás neve: wiring funds, international money transfer). Az átutalás általában 5 munkanap alatt megtörténik, a pénz megjelenik a kedvezményezett számláján. Egy probléma van csak, hogy a fenti szolgáltatásért az itteni bankok átutalásonként elég magas díjat számítanak és lehetséges, hogy nincs közvetlen SWIFT kapcsolatuk a magyar bankkal. Ilyenkor egy közvetítõ bankon keresztül lehet a tranzakciót lebonyolítani (CHASE Manhattan (Swift kód: CHASUS33), First National Bank of Chicago, Bank of New York, Bankers Trust (Swift kód: BKTRUS33), Bank of America, NY (Swift kód: BOFAUS3N) valamelyike). Sajnos az otthoni banktól kell megtudni, hogy melyik amerikai bankkal áll SWIFT partnerkapcsolatban, akinek közvetítésével az átutalás azután megtörténhet. Az átutalás biztos, de költsége 15-30 dollár is lehet. Az amerikai 9 jegyû ABA routing szám nem kell, ez csak USA-n belüli tranzakciókhoz szükséges.

Személyes csekket is lehet küldeni, ennek beváltása azonban otthon nagyon sokáig tart. A bank levon kezelési költséget, csak bizonyos összeg felett foglalkozik egyáltalán a dologgal (OTP-nél ez 100 dollár volt) és egy-két hónapig is ellenõrizheti, hogy van-e fedezet a csekkre. Ha valakinek van otthon bankban dolgozó rokona, ismerõse, érdemes vele konzultálni, mert a banki dolgozóknak a legtöbb tranzakció ingyenes, a bank nem számít kezelési költséget.

Meg lehet próbálni a Western Union-t is, a weblapon található egy agent locator. Ezzel semmilyen tapasztalatom nincs, annyit tudok, hogy Magyarországon az IBUSZ és az Interchange pénzváltólánc képviseli a Western Union-t. Az igazolást bármelyik 7/11, StarMarket, stb. kiállítja, max. 500 dollár értékben, 1 dollárért. Ezután lehet postázni az igazolást, otthon bármelyik nagyobb budapesti bankfiók beváltja. Kérem, hogy akinek tapasztalata van ezzel a pénzküldési formával, írjon ide.

További lehetõség a MoneyGram International Wire, a legtöbb komoly utazási iroda egyben MoneyGram kirendeltség is. A pénztárosnak meg kell mondani a címzett nevét, címét, oda kell adni neki a küldendõ készpénzt, és a címzett 15 perc múlva személyazonossága igazolása után felveheti a kp. egyenértékét forintban. A dolog fõ hátránya, hogy nagyon drága, kb. 8 százalékot levonnak.

Egy másik kreatív lehetőség ha nem egyszeri pénzmozgásról van szó, akkor adsz az illetõnek egy ATM kártyát pl. egy USTRUST számlára (nincs minimum nyitóösszeg és nem kell fizetni az ATM használatért), ezek után a kártya biztonságos hazajuttatása után az illetõ otthon kiveszi a pénzt egy bankautomatából. Erre az otthoni ATM tulajdonos magyar bank számíthat felvételi (pl. Cirrus, Maestro, stb.) költséget, ez kb. 5 dollár körül van. Ugyanezt meg lehet próbálni a Citibank-kal is, akiknek van Budapesten fiókjuk.